Gyógyító delejezés

A betegségek jellemzői alapján dől el, milyen mágnesterápiával érdemes próbálkozni

Láthatatlan erő. Akár a ráolvasás meg az efféle hókuszpókuszok, amelyek csodás gyógyulást ígérnek, ám azokkal szemben a mágnesterápia valóban hatásos, ha megfelelően alkalmazzák. Nem is javasasszonyok művelik, hanem klinikai orvosok. A mágnesességnek az emberi testre gyakorolt jótékony hatását régóta ismerik, de az űrhajózással került ismét reflektorfénybe, amikor kiderül, miért lesznek fáradékonyak a kozmonauták.

A delej, azaz a mágnesesség ereje és hatása évezredek óta ismert, de a gyógyításban hasznosítani, erejét a betegségek ellen igába fogni, a hatásait irányítani, az volt az áttörés, amellyel megszülethettek a terápiára alkalmas találmányok. Mire jó a mágnesterápia? Elsősorban fájdalomcsillapításra, mert kísérletek bizonyítják a neuronokra, vagyis az idegsejtekre gyakorolt hatását. Ha megfelelően használják, ha tudják irányítani a mágnes erejét, blokkolhatják az ingerületnek az agy érzőközpontjába jutását, és így csökkenthetik a fájdalomérzetet. Erre leginkább az ízületi betegségeknél van szükség, amikor a beteg teste még alkalmas a mozgásra, de az irtózatos fájdalmakkal jár. Ennek csökkentése különösen fontos, hiszen állandó fájdalommal nem lehet élni.

Sejtszinten hat

A mágnesterápiáknak létezik stimuláló, vagyis ingerlő, ösztönző hatása, de nyugtató ereje is, amelyeket más és más esetnél kell használni. Ha váltakozó erősségű hatást gyakorlunk a testre, egyes szervekre, azzal mesterségesen irányított ingerlést érünk el, míg állandó mágneses mező alkalmazásával kelthetjük életre a nyugtató hatását. A betegségek jellemzői alapján dől el, melyikhez milyen mágnesterápiával érdemes próbálkozni. Az orvosok már túl vannak a kísérletezés szakaszain, komoly tapasztalatok birtokában alkalmazzák a mágnesesség erejét. A módszer hatásmechanizmusa azon alapul, hogy minden élő szervezet – az emberi szervektől, szövetektől a mikroorganizmusokig – valamilyen rá jellemző frekvencián rezeg. Ezek mérésével azonosítható a szervezet, és megfelelő adatbázis alapján e rezgések eltéréseiből megállapítható az egészségi állapota is. Mivel a rezgés bioelektromos folyamatok révén keletkezik, nyilvánvalóan szabályozható is, csak az volt a kérdés, hogyan. Ma már tudjuk, hogy nem önmagában az elektromágneses besugárzásnak van jótékony hatása, annak eléréséhez pontosan szabályozni kell a frekvenciát, a jel erősségét és a besugárzás idejét, pulzáló besugárzás esetén annak ciklikus ritmusát is. A mágnesterápiás készülékekben ezt már számítógép végzi, amely a mért adatok alapján akár önállóan is képes változtatni a terápián. Ez tette lehetővé, hogy a készülékek egy részét a páciensek meg is vásárolhatják, és otthon akár önállóan is használhatják, persze, megfelelő betanítás után, és továbbra sem árt az orvosi felügyelet, a rendszeres kontroll.

Az elektromágneses impulzusok sejtszinten hatnak, így idéznek elő kedvező biokémiai folyamatokat. Legfontosabb hatásuk, hogy felgyorsul a sejtek anyagcseréje, amely egyszerre segíti a káros salakanyagok kiürítését és a szervezet öngyógyító mechanizmusának és immunrendszerének erősítését. A felgyorsult anyagcsere hatására a legapróbb erek is újra betölthetik szerepüket: a sejteknek beszállítják a tápanyagokat és kiszállítják a salakanyagokat, így egyre nagyobb területen helyreállhat a sejtek optimális működése.

Érdekes, hogy a történelem során hányféle utalás, feljegyzés van a mágnesek jótékony hatásáról, mégis az űrutazások első évtizedében döbbentek rá újra a fontosságukra. Egyiptom utolsó királynője, a szépségéért mindenre képes Kleopátra például a homlokára tett mágnesekkel kívánta lassítani az öregedés külső jeleit, ősi kínai feljegyzések pedig a mágnesnek az érbetegségekre gyakorolt gyógyítóerejéről számolnak be. A mesterséges mágneses ráhatás az ember régi találmánya, de arra, hogy mennyire fontos, elengedhetetlen az emberi szervezetet körülvevő állandó mágnesesség – amelyet a Föld forgása generál –, arra csak akkor lett kézzelfogható bizonyíték, amikor az emberiség kijutott az űrbe. Hosszabb küldetések során különös fáradékonyságot tapasztaltak az űrhajósoknál, izomgörcs lépett fel, és csökkent a szervezetük kalciumszintje. Mindezt a mágneses tér hiányára vezették vissza, ezért a szkafanderekben különböző pontokon mágneseket helyeztek el, ami aztán javította is az űrhajósok fizikai állapotát.

Kevés helyen használják

A meglehetősen fiatalnak számító gyógyítási technológia hazánkban sokáig jobbára csak – a nem egyértelmű hatású – mágneses karkötőkben és ágybetétekben volt elérhető az arra fogékony emberek, azaz a mágnesterápia hívői számára. Azóta már többféle készüléket is kifejlesztettek elsősorban orvosi terápiákhoz, bár ezeket nálunk intézményesen csak kevés helyen használják. Az egyik a Szarvasi Szakorvosi Egészségügyi Szolgáltató, amely az önkormányzati fenntartású szakrendelő intézet funkcionális privatizációja után jött létre 2005 novemberében. Dr. Deák Sándor 2010 óta eredményesen alkalmazza a pulzáló mágnesterápiás kezelést a 30 ágyas ápolási osztályon Szarvason.

– 2010 óta van naponkénti kezelés rendszeresen, az utóbbi fél évben már több készülékkel. Naponta tíz-tizenkét beteget gyógykezelünk húszperces időintervallumokban. Pácienseink zöme fekvő beteg, vagy agyi katasztrófa utáni rehabilitációs kezelésre kerül hozzánk a kórházakból, esetleg végső stádiumú daganatos beteg, akiknél a felfekvések, a trombózisok, a tüdőgyulladás kivédése a legfontosabb teendő – magyarázza a doktor.

A szarvasi eredmények magukért beszélnek. A betegeknél nem alakult ki friss felfekvés, mélyvénás trombózisos betegeknél nem alakult ki tüdőembólia, a csípő- és térdízületi fájdalmak jól csökkentek, kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszert kellett adniuk, sőt még a daganatos betegeiknél is sikerült mérsékelni a fájdalmakat. Deák doktor tapasztalatai szerint a mágnesterápia egyik fontos előnye, hogy nincsenek mellékhatásai és még a hosszú évek óta tartó krónikus fájdalmakat is érezhetően csökkenti. Ilyen például a migrénes fejfájás, rohamainak gyakoriságát is csökkenteni lehet a mágnesterápiával.

Rengetegféle fájdalom létezik. A leggyakoribbak talán a reumás fájdalmak, amelyek ízületi gyulladás, kopás miatt alakulnak ki a váll, a nyak, a porckorongok környékén. A fájdalmas izomhúzódások, izom- és ízületi sérülések, gyulladások, a reuma, a teniszkönyök, a térdízületi kopás és más sportsérülések is eredményesen kezelhetők a pulzáló mágnesterápiával. Csonttörések, műtétek utáni komplikációk, sebgyógyulási zavar esetén a regeneráció folyamatát érezhetően felgyorsítja. Ez igaz a bőr regenerálódására is, ezért ajánlatos kozmetikai műtétek után alkalmazni. Az idegrendszeri és pszichiátriai jellegű panaszok közül főleg idegesség, alvászavar, stressz, gyenge memória és összpontosítási zavarok esetén érhető el javulás a mágnesterápiával.

Káros az elektroszmog?

 

Földi környezetben is érhetik olyan mágneses hatások az emberi szervezetet, amelyek megzavarhatják természetes működését. Ezzel kapcsolatban elsősorban az elektromágneses sugárzások hatását szokták emlegetni, bár tudományosan erősen vitatott, hogy az elektromos háztartási gépek, a televízió, a számítógép vagy akár a mobiltelefon károsan hat az ember egészségére. Közkeletű vélekedés, hogy a sokféle elektromos berendezés által kibocsátott elektromágneses sugárzás miatt egyre erősebb elektroszmogban élünk, ám ez nem tudományos kifejezés. Általában azok használják, akik ezeknek a sugárzásoknak káros hatást tulajdonítanak, és így – a szmoghoz hasonlóan –olyan szennyezési formának tartják, amely ellen védekezni kell. Ezzel szemben egészségkárosító hatásuk az esetek többségében vitatott vagy nem bizonyítható. A különböző kutatások eredményei is ellentmondóak, rosszmájúak szerint attól függően, hogy éppen a készülékgyártók, vagy a sugárzásvédelmi termékek gyártói fizetik a laborvizsgálatokat. Annyi azonban – éppen a mágnesterápia hatásmechanizmusa alapján – bizonyos, hogy a gépek, készülékek által kibocsátott elektromágneses sugárzásoknak is lehetnek élettani hatásaik, de mivel nem szabályozott besugárzásról van szó, ezek a hatások esetlegesek, véletlenszerűségükből fakadóan pedig lehetnek ugyan károsak, de éppúgy akár jótékonyak is. Minden a frekvencián, a jel erősségén és a sugárzás időtartamán múlik, szintúgy, mint a mágnesterápiánál.